سرطان در زنان می تواند گریبانگر هر فردی باشد. اما برخی از انواع آن ها شایع تر از بقیه و بیش تر در برخی افراد اتفاق می افتد. در این مطلب قصد داریم تا به صورت جامع در خصوص شایع ترین سرطان های زنان صجبت نماییم. از انواع سرطان های زنان می توان به سرطان دهانه رحم، سرطان پستان، سرطان تخمدان، سرطان تیروئید، سرطان پوست، سرطان ریه و … اشاره کرد. در صورتی که می خواهید بیش تر در خصوص این سرطان و علائم آن ها اطلاعاتی کسب نمایید، تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
شایع ترین سرطان های زنان
علت اصلی ابتلا به انواع سرطان ها هنوز هم مشخص نیست. اما عواملی همچون ژنتیک و محیط می تواند در ابتلا به سرطان بسیار تاثیر گذار باشد. یکی از دیگر عوامل، جنسیت افراد است. ابتلا به سرطان در زنان شایع تر از مردان است. یک سری سرطان ها هم وجود دارد که فقط مختص خانم هاست از جمله سرطان واژن یا سرطان سینه.
لیست ده گانه ای تنظیم شده که در آن به نام سرطان هایی که در زنان شایع تر است، اشاره شده است :
سرطان پوست
سرطان پستان
سرطان ریه
سرطان دهانه رحم
سرطان روده بزرگ
سرطان آندومتر
سرطان واژن
سرطان سینه
سرطان تخمدان
سرطان فرج
در این قسمت به شایع ترین سرطان های زنان می پردازیم و علائم هر کردام را بیان می کنیم :
سرطان سینه
یکی از شایع ترین سرطان های زنان بعد از سرطان پوست، سرطان سینه است. فقط یک درصد از آقایان دچار سرطان سینه می شوند. معمولا توده های سرطانی خوش خیم بوده و دچار سرطان نمی شوند.
عواملی که خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهند، عبارتند از :
شروع قاعدگی از سنین پایین
داشتن ساقه خانوادگی در سرطان سینه
یائسگی در سنین بالا
افزایش وزن و چاقی
بارداری اول در سن بالای ۳۰ سال
در صورت عدم بارداری
درمان های هورمونی پس از یائسگی
علائم سرطان سینه و پستان
از رایج ترین علائم سرطان سینه در زنان می توان به موارد زیر اشاره کرد :
پوست بالای سینه دچار تغییراتی می شود.
بافت ضخیم یا توده ای در ناحیه سینه به وجود می آید که با دیگر نواحی متفاوت است.
در ظاهر کلی سینه چه شکل و چه اندازه، تغییرباتی ایجاد می شود.
هاله دور سینه دچار قرمزی و پوسته پوسته شدن می گردد.
پوست سینه حالت پرتقالی به خود می گیرد.
نوک پستان دچار فرورفتگی و وارونگی می شود.
از نوک سینه ترشحاتی تراوش می کند که ممکن است حاوی خون باشد.
غربالگری سرطان سینه
روشهای بیماری یابی استاندارد برای شناسایی این سرطان شامل معاینات دوره ای است که توسط پزشک انجام می شود . معایناتی که سالی یکبار انجام می شود . به همین جهت توصیه می شود بصورت دوره ای توسط خود فرد و معاینات سالانه و یا دوسالانه توسط پزشک و.ماموگرافی سالانه از ۴۰ سالگی اما در مورد افرادی که در خانواده و اقوام درجه یک مانند مادر و خواهر سابقه این سرطان را دارند به ویژه اگر بروز این بدخیمی در سنین قبل از یائسگی اتفاق افتاده باشد لازم است معایناتی هر ۳ سال یکبار توسط پزشک انجام شود حتی در افرادی که پرخطر هستند به جای اینکه با ماموگرافی مورد بررسی قرار بگیریم از ام آر آی استفاده کنیم . لمس هر توده کوچکی را در ناحیه پستان جدی تلقی کنید . چه بسا این توده کوچک بروز اولیه یک بدخیمی باشد که اگر زود به تشخیص این سرطان برسیم با برداشتن موضعی بخش از پستان شمادرمان کفایت می کند . ولی اگر بیماری پیشرفت کند که شواهد آن شامل فرورفتگی پستان یا عقب کشیدگی نوک پستان یا ضایعات زخمی که روی پستان ایجاد می شود نشان دهنده مراحل دیررس بیماری است و در این موارد علاوه بر جراحی لازم است از درمان های تکمیلی استفاده شود . درمان تکمیلی شامل رادیوتراپی و شیمی درمانی است.
سرطان رحم
سرطان رحم از دیگر سرطانهای مختص زنان و شایع در زنان است.. این سرطان شامل ۷ درصد از کل موارد سرطان در زنان است و ۴ درصد از مرگهای ناشی از سرطان در زنان به دلیل این سرطان اتفاق می افتد.
شایع ترین علامت این بدخیمی که باید مورد پیگیری قرار بگیرد ،الگوی خونریزی غیر طبیعی در زنان “پیش از” یائسگی میتواند بصورت میزان خونریزی غیر طبیعی زیاد در یک سیکل قاعدگی باشد یا اینکه فواصل بین قاعدگی ها کوتاه باشد . در مورد خانم هایی که یائسه هستند هر نوع خونریزی حتی در حد لکه بینی ضروری است مورد بررسی قرار بگیرد.
تشخیص سرطان رحم
وی در ادامه بیان می کند : بررسی اولیه ما در این موارد انجام سونوگرافی است و بر اساس اطلاعاتی که این روش در اختیار ما قرار می دهد باید نمونه ای از رحم را داشته باشیم . این نمونه می تواند به صورت سرپایی در مطب انجام شود یا در صورت صلاحدید ی که پزشک در نظر می گیرد انجام کورتاژ در اتاق عمل انجام می شود .
خوشبختانه اکثر بیماران در مراحل اولیه قابل شناسایی هستند . این بیماری در تمام سنین ممکن است اتفاق بیافتد ولی در زنان یائسه قابل پیش بینی است .
درمان سرطان رحم
درمان اصلی که برای بدخیمی رحم در نظر گرفته می شود جراحی است . ولی برای اینکه به مرحله ای برسید که نیاز به جراحی داشته باشید ، اقدامات بیشتری در نظر می گیریم؛ برای این منظور باید به فوق تخصص جراحی کانسر زنان مراجعه کنید.
عوامل خطر بدخیمی رحم
• سابقه خانوادگی بدخیمی رحم ، تخمدان ، روده ، معده و درجاتی از بدخیمی های پستان بیمار را مستعد این بیماری می کند .
• چاق بودن بیماران
• سابقه بیماری دیابت و بی نظمی در سیکل قاعدگی
• بیمارانی که تحت درمان هورمونی قرار می گیرند و درمان مکمل را در کنار این درمان ندارند .
البته هر خونریزی غیرطبیعی به معنای سرطان نیست . ممکن است خانمی که یائسه باشد و با خونریزی مراجعه می کند که در بررسی ها متوجه می شویم لایه داخلی رحمشان دچار خشکی شده یا ممکن است دچار پولیپ شده باشند و خوش خیم هم باشد اما ضرورت دارد با هر یافته غیرطبیعی برخورد جدی داشته باشیم.
سرطان تخمدان
این نوع بدخیمی ها را انتظار داریم در سنین بالای ۵۰ سال ببینیم بخصوص در افرادی که سابقه بدخیمی را دارند . از جمله سرطان رحم ،پستان ، روده ، معده وجود داشته باشد که برای بررسی سرطان تخمدان هیچ روش غربالگری مطمئنی وجود ندارد و در بسیاری از موارد بیماران زمانی به ما مراجعه می کنند که بیماری پیشرفت کرده است.
سرطان تخمدان
علائم سرطان تخمدان
علائمی مثل بزرگی شکم ، احساس سیری ، نفخ جزو مواردی است که باید شما را حساس کند تا به پزشک مراجعه کنید . هرچند بروز این علائم لزوما بیانگر وجود بدخیمی در تخمدان نیست ولی ضرورت بررسی با سونوگرافی و آزمایش خون را می طلبد . سرطان تخمدان هم مانند بدخیمی رحم تنها راه تشخیص قطعی انجام جراحی است .
سرطان دهانه رحم
نوعی بدخیمی می باشد که در ۹۰ درصد با HPV در ارتباط است . HPV انواع مختلفی دارد . . این ویروس می تواند انواع پرخطر و کم خطر را به خود اختصاص دهد . انواع کم خطر این بیماری باعث زگیل های ناحیه تناسلی می شود و بندرت عاملی برای بدخیمی است . اگر خانمی به انواع پر خطر این بیماری مبتلا شود ، این بدان معنی نیست که الزاما به سمت بدخیمی پیش می رود . زیرا معمولا این ویروس یک دوره زندگی دارد و افرادی که مصرف سیگار ندارند و ضعف سیستم ایمنی ندارند انتظار داریم که بعد از یک دوره زمانی بدن فرد از وجود این ویروس پاک شود . با وجود اینکه این ویروس می تواند فرد را مستعد به بدخیمی کند اما خوشبختانه ما برای سرطان دهانه رحم روش های غربالگری وجود دارد . روش های غربالگری با انجام پاپ اسمیر یا بررسی HPV میسر است.
پیشگیری از سرطان دهانه رحم
• این پیشگیری می تواند به صورت اولیه باشد که فرد می تواند واکسن HPV استفاده کند .
• پیشگیری می تواند به صورت ثانویه باشد که همان انجام تست پاپ اسمیر می باشد . یعنی وقتی در نتیجه تست یک سلول غیر طبیعی وجود داشته باشد پزشک برای برسی بیشتر انجام کولپوسکوپی را تجویز می کند . که در این روش دهانه رحم را با بزرگنمایی می بینند و اگر ضایعه ای مشاهده شود بیوپسی انجام می شود و بر اساس اطلاعات به دست آمده می توان ضایعه را در مراحل پیشرفت تشخیص داد و درمان را شروع کرد و از بروز بدخیمی جلوگیری کرد .پس از کولپوسکوپی ، در صورت نیاز بیوپسی انجام شده و بر اساس اطلاعات بدست آمده، میتوان ضایعه را در مراحل ” پیش بدخیم” تشخیص داد و درمان را شروع کرد و از بروز بدخیمی جلوگیری نمود. اگر بتوان سلول های غیر طبیعی را در مراحل اولیه تشخیص بدهیم درمان به راحتی انجام داد . در خیلی از موارد انجام پاپ اسمیر را در کشور ما لحاظ نمی کنند و با پیشرفت بیماری و خونریزی های شدید مراجعه می کنند . لطفا در خصوص انجام تست پاپ اسمیر کوتاهی نکنید زیرا سلامتی شما ، سلامتی خانواده را تحت الشعاع قرار می دهد
منبع: دکتر موسوی
راهنمای خرید مانیتور